06 srpna 2015

Muž jménem Ove

Kniha, o které jsem toho slyšela mnoho, i ve spojení s další knihou tohoto švédského autora - Babička pozdravuje a omlouvá se. Kniha, na kterou jsem často koukala v knihkupectví, a kniha, u které jsem nakonec skončila u audioknihy. Kniha, která se jmenuje po svém hlavním hrdinovi. Přesně takovou knihou je Muž jménem Ove.

Fredrik Backman je švédský autor a Muž jménem Ove je jeho první román, který se nejen ve Švédsku stal bestsellerem. S žánrovým zařazením této zvláštní knihy to ale už není tak jednoduché. Je to humor? Je to něco na způsob taktéž švédské Analfabetky, která uměla počítat? Co to vlastně je? Je to kniha, která vás má spíše rozplakat, nebo spíše rozesmát? A proč to vlastně nemůže být všechno dohromady?

Fredrik Backman vypráví příběh jednoho čerstvého důchodce - Oveho, kterému je padesát devět let, žije ve svém domku v obytné čtvrti, jezdím saabem, každé ráno podniká pochůzku po okolí, jestli vše je takové, jaké by mělo být. Jenže právě v okamžiku, kdy se rozhodne dobrovolně z tohoto světa odejít, se něco zvrtne. Po ulici se potuluje černý opelichaný kocour. A noví sousedé mu hned první den nacouvají přívěsem do poštovní schránky. Celý svět se náhle změní a s tím i životy všech, kteří se s Ovem setkají.

Z jistých neznámých důvodů, které se mi nějak zapsaly do podvědomí, jsem od Oveho čekala humornou knihu, Netvrdím, že Ove není vtipný. Je. Místy je neuvěřitelně vtipný, okouzlující a vy se skutečně budete pořádně smát. Jenže stejně tak je to kniha dojímavá, která mě místy hnala až ke zvláštnímu pálení v očích. A také místy depresivní, pokud některé věci z knihy znáte z vlastního života - podobně jako já.

Ove je muž se zajímavým životem - i když si to osobně nemyslí. A snad ani myslet nechce, protože on přeci žije naprosto obyčejný život, který ale po smrti jeho ženy ztratil smysl. Autor tak vypráví nejen osudy Oveho, když přijde o práci a do ulice se nastěhují ti noví - ale i to, co se dělo dřív, jak vlastně poznal Soňu, jak s ní jezdil vlakem a chodil na večeři a jak moc byl vlastně šťastný - a nebyl to ten starý mrzout, co nadává mladým a vysvětluje jim, jak mají špatné americké auto a jak vůbec, ale naprosto vůbec neumí řídit.

Je to příběh ze života - protože Oveho zná snad každý. Méně či více nepříjemného, s méně či více šťastným či nešťastným osudem. Není to žádná fantastická postava, která by neexistovala - naopak, možná existuje až moc často. A Muž jménem Ove odkrývá všechny ty záhady, všechnu tu minulost, ke které došlo za zavřenými dveřmi těchto starých pánů, kteří sami sebe zvou strážci pořádků a kontrolují, jestli jste nezaparkovali o centimetr vedle.

Je to kniha o stáří - a zároveň i o mládí, o nenapravitelnosti osudu, o zhoubné byrokracii, o boji a naději. Je to kniha, která vás dojme a překvapí, ale u které se občas usmějete a občas budete přemýšlet, proč vlastně to a to - proč je ten život tak šíleně nespravedlivý.

A k tomu všemu - vážně dobře se to poslouchá. (Což ke všemu i potvrzuje fakt, že Muž jménem Ove vyhrál v soutěži Audiokniha roku kategorii Absolutní vítěz.) Namluvil ji Jan Vlasák - což způsobilo, že jsem prvních pár minut usilovně přemýšlela, odkud jeho hlas znám - následně vyšlo najevo, že mimo jeho jinou práci pro televizi a rozhlas nadaboval Arthura Weasleyho. A jeho podání Oveho je skvělé - velmi dobře se to poslouchá, k tomu přidejte nádhernou předělovou hudbu - která se objevuje nejen mezi jednotlivými kapitolami (kterých je v knize požehnaně), ale taktéž mezi jednotlivými částmi kapitol. Nic dlouhého - ani poslech, a tak ho můžete přerušit, bez toho, abyste se obávali toho, skončíte někde uprostřed, a ani pauzy nejsou nic předlouhé - i když v několik vypjatých okamžicích si můžete myslet opak.

I když jsem v prvních okamžicích po doposlouchání byla z toho všeho trochu rozpačitá, mohu tuto audioknihu doporučit. Poslouchá se skvěle, a i když si místy budete připadat dojatě a smutně, za chvíli to autor vylepší svým osobitým a zajímavým humorem - a rozhodně nebudete litovat, protože stylově i na poslech je to skutečně skvělé.


Za knihu na recenzi děkuji serveru audioteka.cz. Ukázku si můžete poslechnout zde.

6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Také se mi kniha moc dobře poslouchala a Ove mi po čase přirostl k srdci. A to, jak moc je příběh vlastně smutný, mě docela překvapilo - po pročtení některých reakcí jsem totiž čekala spíše "komedii" - a ono to tak docela nebylo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) A ano, taky jsem čekala komedii a ono pak toto... I když přiznávám, že nějaký čas zabere, než se odvážím na babičku, i když to ve výsledku bylo pěkné - jen se zase na čas cítím na něco lehčího. :)

      Vymazat
  2. Tak to je krásná recenze, moc se ti povedla. :)
    Já knihu četla a mohu souhlasit se vším, co jsi napsala. Hodně jsem si ji oblíbila. :)

    OdpovědětVymazat
  3. O Muži jménem Ove také poslední dobou slyším ze všech stran. Ale myslím, že nejdřív zkusím spíš tu Babičku, je mi tak nějak bližší tématem. Řekla bych, že obě knížky jsou ty typy, které tě zasáhnou, pokud v nich najdeš něco ze svého života... přesně jak píšeš :)

    Dokonalá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za pochvalu i komentář. :) Pak dej vědět, jaká je Babička. :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. :)

 
 
Blogger Templates