16 srpna 2015

The Crawling Terror

Když minulý rok v září vyšly první tři knihy s Dvanáctým Doctorem, neváhala jsem a pořídila si Silhouette. O něco později jsem přečetla i The Blood Cell a nedávno se během svého cestování dostala i k poslednímu z těchto tří dobrodružství s Dvanáctkou a jeho věrnou společnicí Clarou Oswald - The Crawling Terror.

Hned se ale neděste anglického názvu - podle dostupných informací je tato kniha od Mikea Tuckera v hledáčku Joty a měla by vyjít i v českém překladu (třebaže nutno podotknout, že pokud jsme u knih s 12. Doctorem, už v září vyjde zmíněná Silueta). 

Poznámka před samotnou recenzí: Doctor Who je britský sci-fi seriál, který se s několika pauzami vysílá už téměř 52 let. Je velmi těžké ho shrnout v několika větách, neboť se jedná o šílenou vesmírnou jízdu, u které se pokaždé všechno zamotá - časem počínaje a prostorem konče. V září se bude vysílat již 35. (9.) série a doporučuji ho všem, kteří ho nějakým zvláštním nedopatřením ještě neviděli.

Jak to už tak bývá, Doctora čeká další dobrodružství. A jak to bývá ještě častěji, znovu se ocitl v centru dění bez svého vlastního přičinění. Tentokrát se všechny ty podivné věci dokonce začnou dít ještě předtím, než se v té zapadlé anglické vesničce objeví. Ale i když je v tom všem vcelku nevinně, zkuste to vysvětlovat všem těm lidem, kteří na něj a jeho společnici, Claru, pohlížejí lehce nevraživě - nebo alespoň do té doby, než zjistí, že by jim skutečně mohl v této tíživé situaci pomoci - v dosti nepříjemné situaci, kdy je vesnice napadena obřím hmyzem.

"Where's this then?" asked Clara, looked around with mistrust. "Distant past? Far-flung future? Alien planet that just happens to look like the English countryside?" 
The Doctor glared at her. "Wiltshire." 
"Wiltshire?"Clara gave him a nod of mock approval. "You really are showing me the exotic corners of the universe."
Samozřejmě, i v něčem tak šíleném jako je Doctor Who nelze předpokládat, že by se tam obří hmyz objevil jen tak. Před Doctorem leží záhada, kterou je třeba vyřešit - co je to vlastně zač? Jak se to tam objevilo? Proč zrovna tam, v té malé vesnici? A co to má společného s tajným německým projektem z druhé světové války?

Abych se přiznala, The Crawling Terror mě příjemně překvapilo. Moc jsem od toho nečekala a po přečtení jsem litovala, že jsem se ke knize nedostala dřív. Obří hmyz sice nezní nijak zajímavě (spíše až moc děsivě... mělo by to někde mít varování na možné způsobení nočních můr), ale celá kniha je skvělá - velmi dobře napsána, s humorem a úžasným Dvanáctým Doctorem - až ta děsivost mizí, podobně jako náš drahý hrdina postupně odkrývá záhadu, která ve vesnici sídlila už od války.
Clara frowned. "What on earth would the Germans be doing bombing a sleepy Wiltshire village?" 
The Doctor's expression darkened. "When did the armed forces ever need a good reason to bomb anything?"
Na druhou stranu - pořád to není příběh na dobrou noc. Je to temné a spletité a neskutečně dobré - protože i když můžeme říkat, že Doctor Who měl být kdysi seriál pro děti (zní to v dnešní době hezky absurdně, že?), tohle je všechno jen ne příliš jednoduché, dětské a veselé. Je tam vše, co očekávám od dobré Doctor Who knihy - skvělý Doctor, který je skutečně Doctor, skutečně se tak chová a vystupuje; je tam společnice, která není příliš otravná, není na obtíž a člověk s ní v některých chvílích téměř soucítí - a je to s podivem, ale Clara taková tentokrát skutečně byla. Celé je to napsané dobře, ne příliš složitě a v angličtině s tím člověk rozhodně nemá žádný problém (i když si patrně tu a tam vygooglí nějaký ten název toho a toho hmyzu). A hlavně - není to scénářovité, jak se mi stalo například u Závoje smutku. Jistě, Doctor odhánějící obří hmyz vám při čtení naskočí před oči téměř sám, ale není to nudné ani úsečné. Pohltí vás to a skutečně si to celé užijete. 

Závěrem - The Crawling Terror skutečně mohu jen a jen doporučit. Je to skvělé čtení, které si užijete a ke všemu si zkrátíte čekání na novou sérii - a nové knížky, které vyjdou už 10.9. :)


0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. :)

 
 
Blogger Templates