29 května 2015

Vesmírná námořní pěchota v akci

Vesmír, budoucnost. Jedna četa a jeden, ničím nevýznamný, úkol. Jenže co když to není tak úplně jednoduché? Co když si lidstvo zahrává samo se sebou a někdo se jednoduše musí stát tou malinkou myší, co vběhne do pasti? Ale co když je to ve výsledku stále ta samá rutina, která běží k tomu jedinému možnému východisku - smrti?

Kniha Mariňáci od Roberta Fabiana vyšla poprvé již v roce 2000 a následně se dočkala i několika dalších vydání. Není tedy příliš divu, že se letos objevila také jako audiokniha z produkce vydavatelství Walker & Wolf - respektive prozatím jen její první část, která i tak zabírá celých devět hodin napínavého a zajímavého poslechu.

I tak ale přiznávám, že jsem se do poslechu pustila tak trochu naslepo - své udělala především zajímavá obálka, anotace patří spíše mezi ty nic neříkající a podle mého názoru by se patrně hodila více pro druhou část. Nicméně jsem rozhodně neudělala krok vedle - třebaže s military sci-fi nemám žádné větší zkušenosti a vojenské prostředí mám raději z minulosti než z budoucnosti, dokázala mě kniha, čtená Zdeňkem Velenem, naprosto pohltit. 

Ale o čem to vlastně je? Jak vypadá vesmírná námořní pěchota, která se nepouští na akcí na jiných kontinentech, nýbrž se přesouvá po celém, lidstvu známém, vesmíru?

První věc, kterou je třeba vzít na vědomí, je fakt, že Mariňáci - či alespoň tato jejich první část - nemají hlavní postavu. Jedná se o příběh skupiny - 37 vojáků, z nichž svým způsobem znáte téměř každého, ale zároveň nikoho. Autor místy utrousí kus jejich příběhu či minulosti, ale o několik minut později je schopen je necitelně zabít z pohledu někoho naprosto jiného. Svým způsobem je to dobře - u těchto typů knih nikdo nepřežije dlouho, a tak příběh nabírá na reálnosti a čtenáře nutí k ustavičnému strachu - a zároveň vás nutí k fandění spíše celé misi a jejich úkolu, ne jen jedné postavě, aby to dotáhla dokonce, třeba i na úkor jiné.

Z celé knihy jde také vyčíst jednu určitou věc - autor tématu skutečně rozumí. Robert Fabian je tak trochu neznámou záhadou českého sci-fi, o kterém se ale ví, že v minulosti působil či stále působí v ozbrojených složkách. Na to ale nepotřebujete žádné přiznání či oznámení - z Mariňáků to jednoduše prýští z každé věty. 

Vojenský slang, odborné termíny pro zbraně, přesná vojenská hierarchie i mluva, kde si nikdo z vojáků nebral servítky - upřímně řečeno, sprostá slova se v knize objevují stále. Nicméně to nelze brát nějak negativně - do celého příběhu a kontextu to výtečně zapadá a je spíše nemožné si tuto knihu představit bez vulgarismů a neslušných vtipů či narážek.

Co se týče samotného zpracování jakožto audioknihy, nemohu si stěžovat. Zpočátku jsem sice měla problém s hlasem v komunikátoru - který se ale i tak objevuje jen místy - nicméně se jednalo spíš o můj tradiční problém s upřednostňováním rušivých zvuků před samotnou řečí, ale postupně tato má drobnost při poslechu zanikla. 

Je pravda, že bych ocenila při poslechu více pauz - rozdělit knihu do více kapitol, aby se k tomu člověk snadněji vracel. I v rámci kapitol sice existují různé předěly, nicméně ty se objevují neočekávaně a jsou na můj vkus velmi krátké - leč pěkné a decentní, hudba, která je doprovází neruší, výborně zapadá do prostředí takovéto knihy. 

Zdeněk Velen navíc čte výborně, lehce odlišuje jednotlivé postavy a pomáhá čtenáři se v té změti orientovat - ale stále bez zbytečného přehánění či rušení. Tempo se místy zpomaluje, místy zrychluje, není to nic monotónního ani nic přeafektovaného. Jeho hlas mi ke knize skutečně sedl a ani si pořádně nedovedu představit nějaký jiný hlas, který by měl Mariňáky číst. (Ukázku z knihy naleznete zde.)

Přesto si dovolím k audioknize jednu výtku - přijde mi lehce podivně ukončená, i když vzhledem k jejímu obsahu je otázkou, zda vůbec by člověk na její ukončení nějakou vhodnou chvíli. Celou dobu se něco děje, a i když se nejedná o přímý boj, stále se tu vyskytuje něco, co buď posluchače zahrnuje celou kupou odborných termínů a vysvětlivek, či se i přes aktuální absenci střelby člověk o tu bláznivou bandu (jinak to vážně napsat nelze) bojí. 

Mariňáky vřele doporučuji především všem fanouškům sci-fi. Svým stylem kniha do tohoto žánru naprosto zapadá, a i když obsahuje kopu různých klišé, dokáže překvapit i uchvátit. Audiokniha je pak skvělá na poslech - třebaže lehce návyková. 















Za audioknihu na recenzi děkuji serveru audioteka.cz, kde také knihu můžete sehnat. 

0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za každý komentář. :)

 
 
Blogger Templates