01 června 2015

Hus, kam se podíváš

Když bych měla říci, které historické období mám nejraději, tak vás patrně okamžitě zahrnu fakty a dobrými knihami o druhé světové válce. Pokud byste se mě ale zeptali na druhé nejoblíbenější, po chvilce váhání bych patrně řekla husitské války. A tak, když jsem se nějakým zázrakem zaregistrovala, že Česká televize chystá třídílný film, kupodivu jsem si ho nenechala ujít. A jak to u mě dopadlo?

Na rovinu říkám, že co se týče filmů a seriálů, jsem poněkud náročná. Velmi snadno se začnu nudit, což je patrně i důvod, proč do kina chodím výjimečně (a jen na filmy, na které čekám i měsíce, ve kterých hrají moji oblíbení herci či jsem četla knižní předlohy) a na televizi se koukám ještě méně. (Ano, hádáte správně, většinou si večer čtu.)

Jenže teď jsem si řekla, že ten Jan Hus podle ukázek vypadá dobře. Navíc ČT, žádné otravné reklamy, patrně to bude mít nějakou úroveň, tak proč ne? Jenže to bylo ještě předtím, než jsem zjistila, že jsem se tak trochu spletla.

Vůbec nechci tvrdit, že to byl úplně špatný film. (Berme tu tady ty tři díly dohromady.) A i když si v některých historických reáliích nejsem tak úplně jistá, nedovolím si soudit, protože přeci jen nejsem historik a převážně se jedná o detaily. Na druhou stranu celkový obraz mi připadal věrný, nic mi v mé představě až tak moc nepřekáželo. (Kromě mého dojmu, že v každém filmu ze středověku je prostě až moc uklizeno.)

A na jednu stranu mi film také slušně rozšířil obzory - ne co se týče událostí, ale spíš, co se týče postav. Třeba takový Štěpán z Pálče - jehož příběh mě tak trochu dojal, co vás? Z Jeronýma Pražského, který byl v dějepise vždy spíš ten druhý z dalšího roku, se vyklubal poněkud sympatický mladík. Líbilo se mi ztvárnění králů i představených církve, která dle mého skromného úsudku byla vykreslená vážně dobře. 

Co se mi ale nelíbilo, bylo samotné výsledné zpracování. Vážně, kdo sakra vymýšlel tu hudbu? Pokud se koukám na film ze středověku, tak čekám něco symfonicky instrumentálního, klasickou hudbu, případně sbor a podobně, ale slyšet v takovém filmu elektro či jak se ten zatracený moderní žánr vůbec jmenuje? Chápu, že je to moderní, ale u filmů i divadla někdy platí, že dělat to normálně je lepší než přehnaně moderně. (Mimochodem, nedávno jsem byla na Hamletovi. Z celkového pohledu dobré přesvědčení, které se mi velmi líbilo, ale ta Ofélie na tom jevišti vážně nemusela masturbovat.)

Stejně tak kamera a střih - někdy mi ty záběry přišly naprosto mimo, i když to jinak bylo vážně povedené. Jen to v dalším okamžiku přeskočilo někam úplně jinam a solidně mě zmátlo. Přišlo mi, jako by tyhle věci naprosto zazdily vše, co jinak ten film měl v sobě - protože ten příběh byl dobrý, líbilo se mi, že se to věnuje skutečně už od nějakého roku 1402, pokud se nepletu, věci dává do souvislostí a není to jen příběh z pohledu jediného člověku. Celého to sršelo drobnějšími osudy, mnohdy snad více zajímavými než byl osud samotného Husa. (I když je pravda, že ten byl zase hubený.) Moderní češtinu raději ani moc neřeším, protože vím, že kdyby tam mluvili jako z patnáctého století, tak víc jak polovině vážně nerozumím.

Na druhou stranu jsem vážně ráda, že něco takového vzniklo (600 let je 600 let, a pokud se nad tím zamyslíte, tak 500 let se patrně moc neslavilo), a i když by to mohlo být určitě lepší a po první části jsem měla jaksi chuť to vypnout, i tak to alespoň z části doporučuji. (Ale přiznávám se, že s tím starším filmem to neporovnám, teprve se na něj chystám.)

Co bych se ale chtěla zeptat - a ano, knižně - máte k doporučení nějaké knihy z tohoto období? Mám na mysli prózu, bez ohledu na žánr. Četla jsem Husitskou trilogii od Sapkowského, která se mi vážně líbila, a Jiráska v plánu nemám. Nevíte někdo o něčem? Moc děkuji za jakékoliv tipy. :)

6 komentářů:

  1. Určitě Husitská epopej od Vlastimila Vondrušky. Zatím jsou dvě knížky, ale má se jednat o sedmidílnou ságu. Jinak nevím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O té jsem už slyšela, ale pak mi to úplně vypadlo... Díky! :)

      Vymazat
  2. Historicky přesné to docela je. Rozhodně mnohem přesnější než starší filmy, které mají silný ideologický podtext. Souhlasím s hudbou - ta se mi taky moc nelíbila, ale zbytek mi přišel skvělý. Ani chvíli jsem se nenudila, kamera mi přišla výborná, stejně tak i atmosféra. Měla jsem strach, jak bude Hus v podání Hádka vypadat, ale s výsledkem jsem hodně spokojená. K té tloušťce - ta je docela sporná, určitě nevypadal jako vyhublý Kristus z těch starších filmů, ale těžko říct, jak moc byl tlustý. Původní podobizna se nedochovala, jediný pramen z něhož se čerpá jsou zápisky, v jednom sám Hus píše, "aby mu poslali nosítka, neb je tlust", ale těžko říct, co v té době znamenalo být tlustý…

    A drobná poznámka: Jeroným Pražský nebyl kněz ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za přínosný komentář. :) U toho Jeronýma se trochu kaji, sakra, ale je pravda, že v těch církevní terminologii se moc nevyznám (a pak to spletu, ale to mě samozřejmě neomlouvá). A netvrdím, že by měl být úplně tlustý, ale zase takhle... Na druhou stranu, alespoň se na něj hezky dívalo v té řece. O:) :D

      Vymazat
  3. Sérii Jan Hus jsem neviděla, ale z knížek ti můžu taky doporučit Husitskou epopej :) A vím, že jsem slyšela ještě o nějaké podobné sérii, jen si teď nemůžu vzpomenout na název :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyslíš Přemyslovskou epopej? :) O té jsem taky slyšela, tak uvidím. :) Děkuji za komentář!

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. :)

 
 
Blogger Templates