21 června 2015

Letní čtecí seznam

V poslední době si více a více uvědomuji, že si již v hlavě sestavuji svůj čtecí seznam na léto. K tomu lehce panikařím, neboť si uvědomuji, že těch knih je až moc. Strašlivě moc. Zvlášť když vidím příspěvky ostatních, kde se někde v rohu choulí pět až deset knih. A tak se lehce obávám, že celé mé prázdniny budou jeden božský knižní maraton...

RE-READING

- Harry Potter - ne tak úplně re-reading. Pottera jsem četla již několikrát, ale zatím ne kompletního v angličtině. (Abych byla upřímná, v angličtině jsem četla zatím jen kousky sedmého dílu.) Nicméně k narozeninám jsem dostala to božské vydání s božskými obálkami, a tak je jeho přečtení dá se říci povinnost.

- Smrt je mým řemeslem - jedna z mých nejoblíbenějších knih, kterou jsem si před časem konečně i pořídila domů. Nebude to sice úplně nejhezčí čtení, ale i tak cítím, že je třeba si ji znovu přečíst.

- Píseň ledu a ohně - re-reading lehce ve hvězdách, vzhledem k tomu, že každý z pěti dílů je čtení dost dlouhé. Na druhou stranu jsem tuto sérii dočetla už před dvěma lety a po dvou sériích seriálů je znovu si to přečíst znovu. Navíc si po páté sérii vážně potřebuji zlepšit náladu, neboť to, co tam udělali... brrr.

V ANGLIČTINĚ

- Jonathan Strange & Mr Norrel - před časem jsem začala koukat na seriál od BBC, pak náhodou v Neoluxoru narazila i na knížku. Vzhledem k tomu, že seriál sleduji jen s anglickými titulky, tak o české verzi ani nebyla řeč. Navíc ta anglická má neskutečně boží obálku!

- 12 Doctors 12 Stories - původně jsem si říkala, že si tuto knihu přečtu až poté, co dokoukám celého klasického Doctora (haha), nicméně jsem od toho opustila. Už jsem ale u Druhého Doctora, a tak znám ze sledování více než polovinu Doctorů. Nehledě na to, že se na všechny ty povídky těším.

- Tales of Trenzalore - další Doctořina. Povídky s Jedenáctým Doctorem, na které se taktéž velmi těším. 

V ČEŠTINĚ

- Démon z East Endu - do steampunku moc nejsem, ale tohle prostě vypadalo dobře, a tak jsem neodolala. Navíc Londýn, víte. (- Jako každý knihomol mám své slabiny, díky kterým mě některé knihy přitahují, i když by si někdo myslel, že ne.)

- Štěstí ve stínech - četla jsem na to pár recenzí, ulovila to na Světu knihy a neskutečně se na to těším. Každý potřebuje dobré fantasy. Vlastně každý potřebuje dobré fantasy více než nějaké vitamíny.

- Kroniky Hagena von Stein - ukořistěné během slev Fantomprintu. Vypadají božsky, údajně jsou božské a kromě toho také zahrnují i období husitství (a to s letošnímu létu nanejvýš hodí).

- Osvětimská knihovnice - by měla být někde na vrcholu, neboť ji mám půjčenou z knihovny. Nicméně už ode dneška panuje léto, a tak to pořád bude letní čtení, byť patrně ne úplně radostné.

- Lhář 2 - první díl Lháře byl boží. Zbožňuji autorovo zobrazení severské mytologie, křesťanství i jeho božského Lokiho. A pokud to čas a peněženka dovolí, ráda bych si pořídila ještě třetí a čtvrtý díl.

- Pevnostní četba - mám doma vcelku dost nepřečtených knih z Pevnosti. Oba díly Děti plástve, Srdce ledu, Prokleté město, Jack - Pán stínů, Dračice, Probuď se, armádo! a Smrt & Potěšení. 

- Volání kukačky - popravdě jsem četla Hedvábníka, ale tento první díl ještě ne. Aktuálně ho stále čte mamka, nicméně věřím, že bych ho případně i lstí dostala z jejích spárů, neboť dobrou detektivku jsem už pár měsíců nečetla.

Kromě čtení mám v plánu i novou knihovnu (nový pokoj se rovná nové, větší knihovně), nějaký ten povinný odpočinek, čtení venku (pokud naleznu vhodný stín) a cestování vlakem, které je na čtení taktéž ideální.

A co máte v plánu vy? Co budete číst? Co budete o prázdninách podnikat? :)

20 komentářů:

  1. Tak to je hodně knih, inu držím palce, ať to všechno zvládneš! :D
    Já si seznamy netvořím, protože počítám s tím, že to bude jako vždycky - buď vytáhnu něco z knihovny, dle toho, na co budu mít zrovna chuť, anebo třeba koupím něco novýho, takže... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jen... 32? No... jsem blázen a prázdniny jsou dlouhé. :D Tak já tenhle vytvořila podle toho, co mám doma - a co tedy chci co nejdříve přečíst. Nepřečtené knihy mě doma znervózňují. :D

      Vymazat
  2. Prioritne musíš pečítať Štěští ve stínech a Lháře! To je úžasné :3
    Toho Doctora by som chcela, Volanie kukučky ma nebavilo a ostatné som nečítala :D
    Ale HP 5-7 v tomto krásnom vydaní čakajú aj mňa :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prioritou mají vcelku vysokou. A co si pamatuji, tak mě obě knížky myslím zaujaly kvůli tobě. O:)
      Doctora si pořiď! Navíc v září budou nové knížky z 12. :3 (I když dobře, z těch třech loňských jsem zatím přečetla dvě, sakra. :D)

      Vymazat
  3. Jonathan Strange and Mr. Norrell v originále? Tak to klobouk dolů, na to bych si netroufla. Četla jsem to před lety v češtině, nebylo to zlé. Ale ta slovní zásoba - to bude v angličtině fuška :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toho jsem se bála u Alana Turinga, co teď čtu, ale dá se to. Navíc mám ráda výzvy, zvláště v té angličtině. :)

      Vymazat
  4. Wow, Harry v originále vypadá jako letní četba skvěle. :) A doktořina? Jenom dobře, prý jsou to skvělé knížky (tvrdí spolužačka). Hodně štěstí při zdolávání knih v AJ. :)
    Mimochodem, z pevnostní četby doporučuji Dračici. ;) Četla jsem ji pár let zpátky a byla to velice příjemná komedie. :) :D Doslova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doctořina je skvělá, mám doma i pár dalších - již přečtených - knih. Taková menší příprava na devátou sérii. :)
      Děkuji, zkusím ji dát někam výš. Komedii jsem popravdě už dlouho nečetla. :)

      Vymazat
  5. Skvělé plány, přeji, aby ti všechno vyšlo ;)
    Já plánuji hlavně Střet králů (Píseň ledu a ohně #3), která má asi 1200 stránek, takže to mi asi zabere většinu prázdnin. Anglické Harry Pottery plánuji také (už jsem si objednala první dva díly z toho krásného vydání! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Píseň ledu a ohně je dlouhá celá, ale třeba ji stihnu komplet. :)

      Vymazat
  6. Tohle je naprosto dokonalé vydání Harryho!! Dlouho jsem uvažovala, které si koupit, a nakonec jsem se rozhodla pro tohle. Je strašně krásné. Sice nevím, kdy se k tomu pořizování dostanu, ale už teď se děsně těším. Minulé léto jsem kompletně četla celého Harryho česky a už teď mám chuť číst ho zase. Jen si říkám, že by se hodilo počkat, až zapomenu všechny ty detaily. :D

    Doktory se sice číst nechystám, ale ta zelená anglická knížka má fakt super obálku! :)



    Smrt je mým řemeslem si díky tobě čím dál tím víc chci přečíst :D Jak tak vidím svůj seznam na léto, v dohledné době to ale asi nebude... :D

    Všichni teď pořád mluví o páté sérii... Už konečně musím sehnat 5. díl (před 2 týdny jsem docetla Hostinu pro vrány), abych mohla i zkouknout seriál, abych se mohla zapojit do datového šílenství :D

    Démona z East Endu jdu okamžitě omrknout, protože prostě Londýn. :D Navíc mám ráda i ten steampunk.

    Fakt slušný seznam, držím všechny palce a jsem zvědavá, jak to všechno stihneš. Hodně štěstí! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zase ne, detailů není nikdy dost. :D
      Ta krásná zelená knížka není Doctořina, to je příběh z Anglie, 19. století, dva kouzelníci, jeden strašně boží pomocník, Napoleonské války a magie. :3
      Přečti, přečti, je třeba podporovat četbu literatury s lehce morbidním názvem. :D
      Koukni se na seriál do třetí série... Pak je to děs. :D
      Děkuji, budu se snažit! :)

      Vymazat
  7. Zaujímavá voľba :) Pekný výber kníh.
    Ten HP s novými obálkami vyzerá krásne :3

    OdpovědětVymazat
  8. Volání kukačky bych si také chtěla přečíst, ale mám toho tolik v plánu... že nevím kdy se ke všemu dostanu :/ Ale život je dost dlouhý :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám. :D Akorát ty knížky k přečtení stále a stále přibývají... :D

      Vymazat
  9. Mám pouze stejnou jednu položku a to Harryho Pottera, ke kterému se letos musím prostě dokopat :)
    Jinak přeji štěstí, ať přečteš vše, co chceš :)

    OdpovědětVymazat
  10. To je pěkně dlouhý seznam :) Držím ti palce, ať to všechno zvládneš :) Re-reading Harryho plánuji taky a Píseň ledu a ohně mám teprve rozečtenou :) Ale už teď se klepu nedočkavostí, až se pustím do dalšího dílu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Koukám, že Pottera snad všichni čtou každé prázdniny. :) Klep, klep, pak se budeš moct přidat do klubu "kde je sakra šestá kniha". :D

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. :)

 
 
Blogger Templates