21 července 2015

5 knih, které nechci mít ve své knihovně

Tento článek mám v plánu už delší dobu - a nakonec jsem kvůli němu vytvořila i novou rubriku, do které patrně postupně přibudou časem i další články - protože se čím dál tím víc setkávám s knihami, které mi sice něco přinesou, ale z různých důvodů je nechci ve své knihovně. Mohu je sice přenechávat na čtečce, případně si je vypůjčit, ale do mé svaté knihovny mají přístup odepřen. 

Některé z nich jsem četla - jiné pocházejí ze sérií, u kterých mě už předchozí díly zvládly znechutit tak moc, že každá další kniha je tak trochu nepřijatelná - a upřímně ani není možné říci, že by ty knihy měly něco společného kromě toho, že mě každá svým vlastním způsobem slušně naštvala. A o které knihy vlastně jde?

KORÁN

Fajn, tahle kniha má na goodreads průměrné hodnocení 4,37 (což je dost, přibližuje se k to k průměrnému hodnocení Harryho Pottera). Fajn, je to jedna z té kupy náboženských knih, které byste neměli číst, pokud jste zarytí ateisté, což je mimochodem i můj případ, dokonce by někdo mohl říci, že pak nemáte žádné právo na to s k tomuto zázraku vyjadřovat, ale... Dobře, tuhle knihu mám přečtenou z čistě masochistické touhy vědět něco víc o islámu, až mě zase bude nějaké sluníčko urážet, že o něm nic nevím, že jediné, co vím, jsou zkreslené zprávy z médií (jo, zprávy o teroristických útocích jsou vždycky zkreslené), a že jsem vůbec totálně nevzdělaný člověk. Mimochodem, tuhle HateFree Culture na svých stránkách zaměnilo některé verše z Koránu - fajn, stane se, ale pokud zaměníte ne zrovna mírumilovné verši za ty mírumilovné a nacpete to do obrázku i s mírumilovnými citáty z Bible, a pak všechny komentáře prostě ignorovat, případně tam psát něco naprosto mimo téma. (Jeden z mnoha důvodů, proč HFC vážně nemám ráda.) (Korán mám mimochodem na čtečce, a až ho dočtu, tak o tom napíšu článek, protože je to šílené a obsahově je to jen opakující se propaganda o tom, že ten, kdo nevěří, skončí v pekle.) 

MEIN KAMPF

Tuhle knihu jsem četla, a abych nebyla přílišně sprostá, důvody, proč ji nechci ve své knihovně, shrnu do několika bodů:
a) Nedává to smysl. Ale jako vůbec. Hitler tam řeší nějaký problém, který skutečně problémem byl, ale pak najednou BUM! - za všechno mohou Židi.
b) Hitler neumí psát. 
c) Od jednoho tématu přeskakuje k druhému a tak podobně. Místy se vyskytují seznamy, které mají podseznamy a ty také mají podseznamy. 
d) Kdyby to někdo u mě v knihovně viděl, byla bych označená za neonacistku. Jo, sen naprosto každé mírumilovné osoby. 
Poznámka: Hledala jsem ale marně - netušíte někdo, jak přesně je to se "zakáností" této knihy?

UTRPENÍ MLADÉHO WERTHERA

Skutečně jsem přemýšlela, zda může existovat horší povinná četba než Genesis z Bible. Odpověď přišla v druháku v podobě Utrpení mladého Werthera - a později jej nepřekonal ani Komenský se svým Labyrintem.
Je pravda, že o téhle knize jsem toho slyšela hodně - a v dost pozitivním smyslu - ale když jsem ji začala číst, chvíli jsem uvažovala, zda náhodou nečtu něco jiného než všichni ostatní. Nečetla.
Utrpení mladého Werthera totiž vážně není utrpení té nejhorší literární postavy, se kterou jsem se kdy setkala (a to občas čtu i Young Adult), ale utrpení jen a pouze čtenáře. A co mě ještě více překvapuje - on kvůli tomuhle někdo vážně spáchal sebevraždu? Vážně? Kvůli neskutečně ubohým dopisům jednoho s prominutím ubožáka, který se ani nedokáže pořádně zastřelit?
A ano, přiznávám, nesnáším romantismus. (Takže takový Máj také nechovám příliš v lásce.) Navíc se jedná o jedinou knihu, u které jsem kdy usnula.

ALIANCE

Přiznávám, Alianci jsem nečetla. Ale četla jsem Divergenci a Rezistenci, bohužel. Divergence ještě šla, Rezistence mi už přišla jako umělá nástavba ze světa, který ve své podstatě absolutně nedává smysl. Dobře, přiznávám, ve výsledku mě asi víc dráždí to, jak o tom spousta lidí mluví, jako by to bylo neskutečně boží, dobré a dávalo to smysl. (Protože já ho tam vážně nevidím.) A případně to srovnávají s mými oblíbenými Hunger Games.
Aliance je navíc takovým vrcholem mé patrné předpojatosti vůči některým knihám (sice je to asi špatně, ale zatím se mi také neprokázalo, že bych se nějak mýlila), což trochu pak souvisí i s tím, že u některých knih mi přijde, že je lidé obdivují snad jen proto, že je vydalo CooBoo (nic proti němu, některé jeho knihy jsou vážně fajn) a Povstalecká trilogie mi přijde jako jedna z nich. 

VYPRAVĚČKA

Jediná kniha ze seznamu, kterou v knihovně vážně mám (zatím, stále jsem se nedokopala k nafocení knih na prodej) - první tři případy sídlí na čtečce, což se svým způsobem jako knihovna nepočítá.
Neříkám, že Vypravěčka je úplně špatná kniha - místy to bylo i dobré - ale je to naprosto zmařené romantickou (?) zápletkou. Vážně, proč to někdo bere tak, že když chce napsat knihu, která se bude prodávat, musí tam dát druhou světovou válku, nemožnou hlavní hrdinku a milostný trojúhelník? To nějak autorce nestačila jedna linka, to tam musela narvat všechno to, co dnešní doba požaduje (jeden z mnoha důvodů, proč vážně nemám ráda mainstream se všemi jeho geometrickými útvary).

A co vy - máte také nějaké knihy, které byste ve své knihovně nechtěli?

10 komentářů:

  1. Z toho jsem zatím nic nečetla ale ty první dvě nechci a nemám v plánu si pořizovat:)

    OdpovědětVymazat
  2. První dvě bych ani nečetla, natož abych je měla ve své knihovně :D Utrpení mladého Werthera jsem na střední četla a nepřišlo mi to tak hrozné, ale já mám romantismus ráda. Ale neříkám že bych si to teď musela přečíst znova, to teda ne :D A zbytek neznám. Já asi nemám knihy, které bych vyloženě nesnesla ve své knihovně, když mají svoje místo, třeba na odkládací poličce vedle jiných kravin :D Nejvíc mě naštvalo, když mi přítel dal knížku Ježíšku já chci plamenomet mezi autory, které mám ráda a vážím si jich. Tahle knížka je totiž plná nechuťáren a přiblblých povídek, stačilo mi, že jsem občas zaslechla o čem některá povídka je, a fakt ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zvyklá na malou knihovnu, takže ve výsledku tam mám spíše jen knihy, které mám skutečně ráda, tím pádem jsem na vlastnění (i když ne čtení :D) těch horších víc háklivá. A chápu tvé naštvání - i když já bych asi byla naštvaná už v momentě, kdy by mi někdo vůbec do knihovny nějak zasahoval, to je moje území. :D

      Vymazat
    2. No však jo, nechápu co ho to napadlo :D Ale tak když viděl jak šílím, tak si myslím že se poučil :D To chápu, já mám na knížky místa dost, takže mě to až tak netrápí, šoupnu je na poličku někam dolů a je klid. Teď se nějaké knížky snažím prodat, ale nějak to nejde.

      Vymazat
  3. Prvním třem knihám se zatím úspěšně vyhýbám obloukem a doufám, že to tak bude i nadále. Neláká mě je číst, takže se do nich nebudu pouštět :) Vypravěčku jsem nečetla, takže ji nemůžu soudit, ale taky mě neláká svou anotací..A Alianci tu v knihovničce sice opravdu mám, ale nejradši bych zapomněla, že vůbec existuje. Tenhle poslední díl Divergence bych úplně vymazala :D Divergence byla výborná, Rezistence ještě ušla, ale Aliance, to je katastrofa :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě ušla Divergence, ale bylo to na hraně... A pak konec Rezistence a já jenom wtf. :D

      Vymazat
  4. Páni! Nestretla som nikoho v mojom okolí, kto by čítal Korán alebo Mein Kampf-mne sa zdá, že v minulosti bola zakázaná, a možno ešte doteraz, v niektorých krajinách patrí medzi zakázanú literatúru, ale podľa mňa čítať o niečom takom by nemal hocikto, len predstava, že sa tá kniha dostane do zlých rúk, aj keď neviem, čo sa v nej presne nachádza a úprimne ani nechcem, mi naháňa strach. Stačil jeden Hitler, netreba svetu, aby nejakému narušenému človeku ruplo v debni ešte viac a...no hrôza na to, čo i len pomyslieť! Čo sa týka knihy Utrpenie mladého Werthera, tak tej knihe sa vyhýbam, pretože naozaj mňa nebavia knihy, ktoré vyšli pred mojím narodením a nie to ešte v inom storočí :D Aj keď viem, že si ju raz budem musieť prečítať, pretože maturita sa blíži :D Aliance alebo u nás Experiment.... Stačí, že som videla Divergenciu ako film a neohúrilo ma to... Ja nie som nadšenec tej trilógie a nemienim si kupovať knihy, ktoré viem, že ma nebudú baviť... jednoducho zbytočná kúpa. A zbytočnou kúpou by bola aj Vyprávěčka. Nemám rada príbehy, ktoré sa odohrávajú počas vojny, pretože potom mám zlý pocit, keď jedna z postáv umrie a preplačem potom polovicu dňa a rozmýšľam o tom príbehu takmer týždeň, hoci si plánujem prečítať Na západe nič nové a Code name Verity od Elizabeth Wein, čo každý ospevuje, a pretože som si vyspoilerovala takmer polovicu knihy, som sa rozhodla dať tej knihe šancu už len kvôli tej osudnej vete: "KISS ME, HARDY! Kiss me, Quick!"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že u Mein Kampfu Bavorsko (pokud se nepletu, má autorská právo) blokuje další vydání, ale i tak se k té knize dá dostat vcelku snadno. Já mám ráda třeba realismus, taková Anna Karenina... Ale kdybych měla nemít ráda knihy, co vyšly před mým narozením, tak nemůžu mít ani ráda první díl Pottera. :D
      Na západní frontě klid je dost dobrá knížka (obecně mám ráda knihy z druhé světové, ale musí být dobré) a o Verity jsem zatím slyšela, ale ještě se pro to nějak potřebně nenadchla, abych o ní uvažovala. :)

      Vymazat
  5. Čo sa týka Aliancie a všeobecne Divergent trilógie, ešte som ju nečítala, ale tvoj názor a presne tá pasáž o tom, ako ťa štve, že si všetci myslia aká je úžasná, mi pripomenulo trilógiu 50 odtieňov šedej. Všetky ovečky ju zbožňujú, deti, ktoré majú ledva občiansky preukaz sú z toho hotové a každý vraví, aké sú to perfektné knihy pretože "Christian si ju na konci vezme". A mňa už nebaví sa hádať o tom, ako je kniha zle podaná, zle celkovo napísaná, zo spisovateľského hľadiska nemá skoro žiadnu hodnotu a príbeh je nereálny. Ach. Prečítala som asi polovicu z jednotky a začiatok z dvojky a úplne ma dostalo, keď som tam videla napísané "Ach, nevidela som ho päť dní, zrútil sa mi svet, však čo, že Zem sužujú prírodné katastrofy a ľudia sú na seba horší než svine v chlieve, ja som ho predsa nevidela päť dní! Až päť! Čo si len počnem!" Mala som chuť zabiť niekoho, najskôr seba, že som sa do toho vôbec pustila. Takže u mňa je toto najväčšie zlo, ktoré ak mi niekto podaruje, tak to spálim a človeka vyškrtnem zo života. :D Korán a náboženské veci rozhodne nečítam a myslím, že ani nemám záujem, som zarytý ateista a jediné, v čo verím je reinkarnácia. Mein Kampf by som si možno prečítala len zo zvedavosti. :D
    Charlotte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Padesát odstínů má mamka a upřímně, nečetla jsem to. Ale viděla jsem první film a musím uznat, že je to skvělá komedie. :D Ale i po těch změnách jde na tom strašně vidět, že je to fanfiction na Stmívání, takže takové... No, škoda mluvit, tyhle přepsané ff nemám ráda a to jsem se ještě dozvěděla, že After vážně vyjde i v češtině.

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. :)

 
 
Blogger Templates