30 července 2015

Letní čtení Harryho Pottera

Červenec - to nebylo jen úspěšné dobývání Pevnosti. To byl i re-reading mé oblíbené série, na který jsem se neuvěřitelně těšila. Pravda, možná to nebyl re-reading v tom pravém smyslu - Harryho Pottera jsem sice už několikrát přečetla v češtině, v angličtině jsem ale předtím přečetla jen několik pasáží ze sedmé knihy. A teď na mě čekala celá série v neuvěřitelně krásných obálkách, nad kterými se patrně nikdy nepřestanu rozplývat. Stejně tak nad těmi sedmi knihami - protože ač se to nemusí zdát, pokaždé člověk narazí na něco nového, co ho neuvěřitelně překvapí. (Případně rozesmutní, rozesměje či rozpláče.)

Má kompletní knižní sbírka. ^^

První díl jsem přečetla už v červnu - a hned na začátku neměla do pláče. Protože ta první kapitola je neuvěřitelně dojímavá a skvělá - zmínka o Siriusovi, který se jinak objeví až ve třetím díle, Dedalus Kopál... A pomysleli jste někdy na to, jak to v kouzelnickém světě musela vypadat po celých jedenáct let, když to všichni tak oslavovali? (Ke značné nevoli strýčka Vernona.) Trochu se děsím toho, že na to nepřímo odpovídá šestá kniha (či možná i sedmá?) - kdy to bylo v Bradavicích dost napjaté - studenti byli odvoláváni z výuky, aby se dozvěděli, že jim někdo umřel... Ale to vůbec není věc první knihy, která je neuvěřitelně roztomilá a milá a dětská. (A překvapivě krátká, že ano.)

Abych se přiznala - druhý díl nemám moc ráda (čtětě jako: Zbožňuji ho, ale nemám ho ráda jako jiné díly HP.). Netuším ani pořádně proč - svým způsobem je vtipný (Lockhart) a dost akční, ale prostě... Mám z něj pokaždé pocit, že se u něj Rowling neuvěřitelně snažila, aby něco nezkazila - a možná až moc. Ale i tak má Tajemná komnata několik skvělých věcí:
a) Až budete zase psát nějaký šíleně dlouhý test, který prostě nemůžete stihnout (na gympl vcelku běžné), uvědomíte si, že druháci v Bradavicích měli na 54 otázek o Lockhartovi pouze 30 minut.
b) Tom Riddle byl neuvěřitelně pohledný a svým způsobem neodolatelný (zvlášť pokud by se trochu snažil) - kolik holek podle vás měl? (Zlomila mu nějaká srdce a on se kvůli tomu zřekl lásky?)
c) Souboj Lockharta a Snapea je boží. Jako vážně, o Snapeovi se přeci nějak vědělo, že to byl smrtijed (třebaže s přímluvou Brumbála omilostněn) a on ho nějaký blázen vyzve na souboj. Heh.
d) A pak takové ty věci jako létající auto, obří pavouci a fakt, že si Ron a Harry musí konečně poradit bez Hermiony.

Nejhezčí obálku má zcela určitě Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Ta modrá je sice lehce netypická (osobně ji mám zafixovanou spíše s pátým dílem), ale uch, ten patron! 
A vůbec - je to třetí díl. Konečně se na chvíli zbavíme Voldemorta, abychom dostali hotovou záplavu Pobertů (taky je tak zbožňujete?) - je sice smutné, že Harry většinu knihy přemýšlí o Siriusovi jako o pravé ruce Voldemorta a i ten Malfoy ví o jeho kmotrovi víc než on (a vsadím se, že i věděl, že Sirius byl nevinný). A Remus. A Pobertův plánek a jeho urážení Snapea. 

Ke čtvrtému dílu mám takový zvláštní sentimentální vztah - a v angličtině to platilo ještě víc. I když je to díl, kde vážně nesnáším Percyho a Skrka. Je to díl, kde je Malfoy nezapomenutelně proměněn ve fretku. Je to díl, kde se Harry konečně dozvídá, jak vlastně byli zavražděni jeho rodiče. Je to díl, kde nikomu nepřijde divné, jak se Nevill staví ke kletbě cruciatus - do té doby, než Harry omylem nepropadne myslánkou. Je to díl, kde je otravná Rita. Je to díl, kde se Ron tak moc snaží o Fleur a vám to přijde zatraceně divné, protože ona si pak přeci vezme jeho staršího bratra. 

Na rozdíl od filmu Fénixův řád až tak moc nemám ráda. Jednoduše proto, že většinu postav tomhle díle tak moc nesnáším. Brumbála, Umbridgeovou, Popletala, Malfoye, Snapea, Voldemorta, pár nebelvírských, jistou havraspárskou, kterou ani make-up nezachrání, celý Zmijozel, který samozřejmě zná pravdu, většinu bradavických kentaurů a hlavně - Bellatrix. (A všichni víme proč, že ano.) Na druhou stranu v tomhle díle zbožňuji dvojčata a McGonagallovou. ("Have a biscuit, Potter.")

Šestý díl je podezřele tenký - protože pátý díl je skutečná bichle, ani si to člověk neuvědomí. A Half-Blood Prince je... Přelomový - je to konečně temné a děsivé, ale stále to nějak jde. A hlavně - jeho začátek je nepopsatelný a zajímavý, protože představa Ministra kouzel na Downing Street je přinejmenším zvláštní. Pro mě to vždycky bude ten díl, kdy se dozvíme neuvěřitelně moc věcí o Voldemortovi, Brumbál spřádá své sítě, a na konci skutečně začíná válka. 



A konečně - sedmý díl. Harry Potter and the Deathly Hallows je pro mě nejlepší (spolu se čtyřkou a trojkou). Na rozdíl od filmů není ani trochu nudný, je akční a smutný a člověk má při re-readingu tendenci pořád plakat, protože ví, co se stane na další stránce a kdo zemře. Najednou to všechno do sebe zapadá, i když má člověk chuť poslat Harryho někam za to, že si tu pravdu neuvědomil už dřív. A Snape - sice ho nemusí mít všichni rádi, ale uznejme, i on neměl úplně šťastný život. (A dost věcí si prostě nezasloužil.) 


Čtení Pottera v angličtině je neskutečný zážitek (ne že by český překlad byl špatný, spíše naopak - ještě více oceníte jeho genialitu). Čtení Pottera v angličtině o prázdninách je ještě lepší, protože se můžete válet na zahradě a jen si číst. Navíc v angličtině to není nijak složité, abyste s sebou museli tahat slovník - je to jednoduché, čtivé a skvělé (i když přiznávám, že takové názvy bylinek v angličtině vážně neovládám). A prostě jen takové to, co musíte alespoň jednou za život zkusit. A užít si to do poslední stránky. 

13 komentářů:

  1. Rovněž jsem se tyto prázdniny pustila do čtení Harryho Potter, však v češtině. J.K.Rowling je vážně paní spisovatelka a její příběhy se nikdy a nikomu neomrzí :)

    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zcela jistě. Zatím jsem potkala jen dva typy lidí - ty, co Pottera ještě nečetli, a ty, co ho naprosto milovali. :)

      Vymazat
  2. Mám doma harryho ve starých obalech, ale strašně bych si ho někdy chtěla pořídit v těch nových. Je to možná bláznovství, ale do těch nových obálek jsem se zamilovala <3 Avšak v angličtině jsem se k tomu nikdy nedostala, ale pokud to nevyjde v českém vydání s těmihle obálkami, tak mě to možná přeci jen čeká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bláznovství to není, já se do nich zamilovala už v říjnu, když jsem byla ve Skotsku a všude je měli. :3 S těmito obálkami to vyšlo ve slovenštině, v češtině netuším, jak to vypadá, ale kdo ví. :)

      Vymazat
  3. Tieto nové obaly sú úplne úžasné! Našla som kdesi na internete aj nejaké špeciálne prebaly kníh v angličtine, ale bolo to asi o 40€ drahšie než tieto nádhery, a navyše aj o dosť škaredšie. Pottera v angličtine si chcem zadovážiť už hrozne dlhú dobu a až na tvojom instagrame som si všimla tieto krásne knihy. Neviem sa ich dočkať, snáď mi mamka splní prianie na osemnástku a nájdem si ich. :3 A vraj v Británii vyšla séria Hogwarts Library, kde sa nachádzajú tie doplnkové knihy - Metlobal v priebehu vekov, Fantastické zvery a pod., na to si brúsim zúbky tiež. :D
    Moja najmenej obľúbená kniha je tiež asi dvojka alebo dokonca päťka. Najviac zo všetkých zbožňujem trojku, štyrku a šestku. :D
    Charlotte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono těch různých vydání a obalů je spousta, ale tohle u mě vede. :D Jo, na to jsem koukala v Neoluxoru, ale u těchto knih si plně postačím s českým vydáním.
      Pětka je taková... Asi jediný díl, u kterého mám možná o kousek radši film (a zítra ho dávají, zase tam bude ta růžová ropucha, juch :D). Díky za komentář! ^^

      Vymazat
  4. Nové obaly sú krásne, ale HP v angličtine je top :3 som toho názoru, že v preklade sa už niektoré veci nedajú vystihnúť rovnako dobre ako v originály čož je veľká škoda :)

    http://booklovers-world.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna u Pottera bych řekla (alespoň co se týče českého překladu), že ten překlad je skvělý a vážně není - na rozdíl od jiných knih - odfláklý. Ale i to čtení v angličtině je jedna radost, na rozdíl takových filmů v originále, na které si prostě nedokážu zvyknout - a to normálně u všeho preferuji titulky, ale u HP je to v té angličtině takové... zvláštní. :D

      Vymazat
  5. Já už počet přečtení popravdě nepočítám (co se týče češtiny), občas i šáhnu po nějaké knize a jen se tak začtu do oblíbené pasáže. :3

    OdpovědětVymazat
  6. Aaaach, úplne si mi pripomenula, čo všetko na HP milujem a mám chuť na ďalší re-reading.:3 Bohužiaľ nemám čas, hádam inokedy.:( Inak tiež zbožňujem Siriusa & spol. (záškodníkov :D). Krásne fotky a super článok.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu držet palce, aby se čas našel co nejdříve! ^^ Kdo by Poberty nemiloval, že... :D Díky! :)

      Vymazat
  7. Moje láska Harry! ♥ Prosim tě, kde jsi sehnala všechny anglické knihy? :) Nutně je potřebuju! A moc hezký článek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Tyhle mám z pražského Neoluxoru, pokud se nepletu (teoreticky bych to neměla vědět, dárek k narozeninám O:)), ale jinak se dají objednat i na martinus.cz. :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. :)

 
 
Blogger Templates