24 srpna 2015

Jak se (ne)čte Korán

Jak se (ne)čte - rubrika, kterou jsem začala již na původním sídle tohoto blogu a která je věnována knihám, které velká část lidí tak trochu odmítá číst - z nejrůznějších důvodů, ať z délky, obsahu či o tom, jak se o knize mluví. První takovou knihou byl Mein Kampf (článek zde) a teď přišel na řadu Korán. 

O Koránu se v poslední době dost mluví - což je pochopitelné, vzhledem k tomu, jak moc se mluví o islámu a Korán je základní knihou tohoto učení - leč ne jedinou. Slyšela jsem toho o něm hodně - že je to ve skutečnosti dobrá, mírumilovná kniha, že je podobná Bibli (především obsahově, a pokud se tam objevují nějaké... ne zrovna hezké mírumilovné věci, měli bychom si přeci vzpomenout na Starý zákon) a hlavně - že je to důkaz, že islám je náboženství míru a klidu a neměli bychom ho zahazovat jen proto, že se tu a tam objeví nějaký radikál, který zabije pár lidí. A tak jsem zatnula zuby a do Koránu se pustila.

Hned na začátek - sama sobě se divím, že jsem Korán zvládla celý přečíst. Je to šílená kniha, která se čte neuvěřitelně špatně, je dlouhá, lehce nelogicky organizovaná a mnoho věcí se v ní stále opakuje. Celkové vyznění je přitom jednoduché - zaprvé, existuje jen jeden Bůh, který se má uctívat. Ale pozor - nesmí se k němu nikdo přidružovat - to je to, co se dá pokládat za velký rozdíl mezi islámem a křesťanstvím - zatímco křesťané mají ještě určitou vybudovanou církev, která v jejich víře dle mého názoru hraje větší roli než podobná instituce v islámu - přeci jen, jsou tu svatí, papežovo slovo má vcelku velkou váhu, kromě Boha je tu Ježíš... Islám něco takového potírá - je tu jen Bůh, jen jeho Písmo (Korán), jen jeho proroctví, vše ostatní je špatné a zhoubné.

Těžko lze říct, zda je něco takového špatně. Patrně samo o sobě ne. Každá víra se o něco musí opírat, každá má svůj určitý základ, každá věří v něco (či spíše někoho) jiného. Na druhou stranu - Korán sice v určitých chvílích líčí islám jako náboženství, u kterého si snad budete chvíli myslet, že se přeci jedná jen o určitou lehce radikální sektu, která se v raném středověku odtrhla od křesťanské či židovské víry. Jenže jak to pokračuje dál, patrně si uvědomíte, že tohle není žádná víra, která by nám v civilizované Evropě byla blízká. Mluví o podřazenosti žen, trestu, který čeká na všechny nevěřící (ať ze strany Boha či spravedlivých věřících) - což je mimochodem jeden z mých oblíbených paradoxů náboženství - jakožto nevěřící skončím v pekle, ve které nevěřím.

Co je ale dle mého na islámu nejhorší - on to všechno bere doslova. Všechen ten útlak, všechno to násilí, které je ještě schopen dostat do šílených rozměrů. Bere to tak a dělá to tak, odmítá cokoliv, co není Korán (případně další islámské náboženské texty, jako hadísy), a pokud tvrdí něco jiného, tak jen sprostě lže (jako poslední příklad lze uvést takovou Palmýru). Svým způsobem byl Korán taková poslední, i když ne moc dobře vypadající, naděje na to, abych na islám možná začala pohlížet trochu jinak, ale spíše mě to jen utvrdilo v mém názoru, že islám prostě nebrat. Prohlašte mě za to rasistou, xenofobem či nacistou (i když všechna tři slova použijete naprosto špatně), ale za tímto si stojím.

Možná snad trochu ty muslimy lituji - protože celý Korán, všech těch 114 súr (kapitol), je jedna velká propaganda. Opakující se texty o věčném zatracení, o potopě, Sodomě a Goromě (Korán sice neuznává Bibli, ale objevují se v něm některé příběhy ze Starého zákona.) - když si představíte, že by vám něco takového bylo opakováno do zblbnutí, vykládáno jako jediná možnost a vy zároveň neměli možnost, jak se dostat pryč z takového kruhu ven (konvertovat je ve většině případů jednoduše nemožné) - je to děsivé a upřímně nechápu lidi, kteří něco takového zastávají. Přijde mi, jako kdyby tím zastávali nacistickou i komunistickou propagandu dohromady a obě ideologie obhajovali, navzdory všemu, co kdy spáchali. 

Korán je nudná, nezáživná četba, která ale svým způsobem stojí za přečtení. Něco ve smyslu "poznej svého nepřítele" - či, v tom druhém případě - "poznej alespoň to, co tak obhajuješ a jiné za to nazýváš rasistou". 

7 komentářů:

  1. Ja sa takýmto náboženským drístom vyhýbam na míle. My sme rodina ateistov a s bratom sme ani neboli pokrstení. Ako deti sme sa na to raz mamky opýtali a ona jednoducho odvetila: "Nechceli sme vás nútiť do niečoho, čo by ste možno nechceli. A tak máte možnosť slobodného rozhodnutia." Považujem to za veľmi múdry krok. Náboženstvo obecne nemám rada a jediné, čo pre moju osobu vyzerá aspoň ako-tak zaujímavo je budhizmus a tie srandy s reinkarnáciou vôkol toho. Náboženstvo je všetko lož a (teraz sa vrhnem na kresťanstvo) cirkev je pupkatá banda starých pedofilných úchylov, ktorí síce hlásajú tie svoje nelogické somariny, ale dokážu aj chytro vymývať mozog. Chodiť s košíkom a čakať peniaze vie každý, ale nikto nedokáže tak ovládať ľudí ako je cirkev, hnusný a podradný inštitút.
    Veriť v Boha? Fajn, to neberiem. Veriť v cirkev? Hm, asi by som sa s takým človekom nerozprávala a nech ma označia ako chcú. Islam je ešte o to šialenejší od kresťanstva, že je celkovo brutálny a nik ma nepresvedčí o opaku. Podriadenie žien? Nežijeme už v praveku.
    Korán ani Bibliu si v živote neprečítam, aj keď doma máme výtlačok "Biblia pre deti". Úprimne sa vyjadrím - pohŕdam tým. Do islamu sa síce až tak nerozumiem, ale o nezmyselnosti kresťanstva by som mohla napísať aj slohovú prácu (jednoduchý príklad - Panna Mária je síce panna, ale aj tak čaká dieťa. Porodí, ale prekvapivo je stále panna - what the fuck?). :D
    Charlotte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nejsem pokřtěná a nejraději mám asi ten buddhismus, možná ještě hinduismus. :-) Jinak je to pořád ta samá náboženská propaganda a nelíbí se mi...

      - mikulovatereza.blogspot.cz

      Vymazat
    2. Osobně buddhismus a podobně ani neberu jako náboženství jako spíše myšlenkové směry (které jsou dost zajímavé).
      A křesťanství beru - dokud mi ho nikdo nezačne vnucovat - a i ta Bible mě láká - především z literárního hlediska, protože lze najít spoustu odkazů všude možně. A s těmi nesmysly - nu, je to nejprodávanější fantasy na světě. :D

      Vymazat
  2. Stejne jako nepodporuju islam, nemam rada ani jina nabozenstvi - v cele s krestanstvim. Ono totiz Bible a zpusob jakym byla vucovana a pouzivana v minulosti je podobne hrozny, nic pozitivniho na tomhle nabozenstvi take nevidim. Takze za me ani jedno nabozenstvi, vyklady jednotlivych pisem se daji lehce prekroutit a verici zmanipulovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neříkám, že křesťanství vždy bylo takové jako dnes - ale snad je to dobou a možnostmi, ale osobně ten islám vnímám o něco hůř. Možná je to tím, že žiji v době, kdy se mě nedotkla žádná křížová výprava či tak podobného a že křesťanství v obecné rovině vnímám jako součást kultury a historie - ano, osobně znám jen pár lidí, kteří chodí do kostela a většinou to není nijak vážné (u nás v kraji se obecně moc nevěří...), takže v tom možná -nevím, jak to je - nevidím nějaké to působení, ale u islámu to člověk vidí na první pohled, ani s tím člověkem nemusí mluvit.

      Vymazat
  3. Takový menší/větší detail - nezaměňuj prosím křesťanství s katolíky. Katolíci sice jsou křesťané, ale ne všechny další křesťanské církve mají Svaté nebo se schází v kostele - resp. co se třeba těch Svatých týče, nemá je nikdo jiný a přitom křesťanských denominací je vážně velké množství. Fakt totiž nemám ráda, když si lidi pod pojmem křesťanství dokáží představit jen katolický kostel a nebo Svaté. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach, promiň, omlouvám se! Vím, že tam jsou ty rozdíly, ale třeba o Svatých jsem to ani netušila, díky za rozšíření znalostí. :)
      A mně osobně se popravdě jako první vybaví jistý anglikánský kostel z jižní Anglie, který byl skutečně úchvatný a krásný. Z katolických - a především barokních - kostelů mám husí kůži a dost nepříjemný pocit.
      Díky a ještě jednou se omlouvám!

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. :)

 
 
Blogger Templates