20 listopadu 2015

Jonathan Strange a pan Norrell

Na tuhle knihu jsem si zuby brousila už nějaký čas. Jenže první vydání, které u nás vyšlo v roce 2007, se už na pultech knihkupectví příliš nepovalovalo (ale s trochou hledání se najít jistě dá). Omega v tomto roce přišla s novým vydáním - které se mimo jiné dočkalo i seriálové obálky - neboť BBC v letošním roce vysílala seriálovou adaptaci. Ale jaká je vlastně samotná kniha?

Na začátku se ocitnete v Anglii, na počátku devatenáctého století. Evropou zmítají Napoleonské války, na vítězství to příliš nevypadá - ale to jednoho člověka v království absolutně nezajímá. Ten člověk se jmenuje Gilbert Norrell. Vlastní ohromnou knihovnu plnou vzácných výtisků, ale nikoho do ní nepustí. Je to nespolečenský tvor, který zbožňuje svou samotu a většinu lidí považuje kvůli jejich inteligenci za lehce podřadné. Jenže to není vůbec důležité - jeho hlavním cílem totiž je navrátit do Anglie magii. A ne ledajakou, ale nanejvýše moderní, která se odprostí ode všeho minulého. Jenže co se stane, když se objeví stará věštba a s ní i druhý anglický mág?

Anglie, devatenácté století, magie - to vše zní dobře. A díky Susanně Clarke to vše do sebe úžasně zapadá. Autorka totiž stvořila úžasný příběh - příběh plný magie, tajemna, ale i intrik a politiky. Devatenácté století totiž vůbec není jednoduché - a Napoleonské války už vůbec ne. Politici řeší své problémy a malé i velké války - a do toho se jim po několika staletích do Anglie objeví mág. Učiněný sen každého ministra.

O to více je to ale příjemné, pokud je váš mág, kterého veřejnost zbožňuje už jenom kvůli jeho profesi, lehce arogantní, absolutně nespolečenský, nedůtklivý, s ohromnými znalostmi anglické magie. Není sympatický, ale alespoň zpočátku ho všichni obdivuji - je to přeci mág. A vláda pochopí, že i takový mág se dá velmi dobře využít - zvláště ve válce. Jenže Gilbert Norrell není někdo, kdo by se vám dokázal blahočit po frontě, spát ve stanech a obejít se ze svých knih. O to více se vládě jeví fakt, že se záhy objeví druhý anglický mág - Jonathan Strange. Třebaže Strange je o něco mladší a na pohled příjemnější, nepatří mezi nejpozornější společníky. Lehce arogantní, s velkým sebevědomím a velkou touhou. A ke všemu zlému - se zcela jiným přístupem k anglické magii, než který má pan Norrell.

"Může mág zabít člověka magií?" zeptal se lord Wellington Strange.
Strange se zamračil. Ta otázka se mu očividně nelíbila. "Mág by nejspíš mohl," připustil, "ale gentleman nikdy."

Třebaže je příběh skvělý, na celé knize mi lehce vadily postavy. Jako kdyby se autorka pohybovala jen mezi několika typy postav a ačkoli je příběh plný různě důležitých vedlejších postav, připadalo mi, že ve výsledku vyrostly jen na malém počtu základu. Všechny ženské postavy mi připadaly velmi podobné - jen jejich osudy se o něco lišily.
A abych pravdu řekla, především v postavách spočíval rozdíl oproti seriálu - tam se rozdíl mezi nimi velmi stírá a herci je dokázali posunout "více od sebe", abych tak řekla. Přesto je nutné podotknout, že to samotnému příběhu na kráse vůbec neubírá. A co se týče mé nejoblíbenější postavy - tak tou byl rozhodně Childermass, služebník pana Norrella. Ironický, všudypřítomný a neuvěřitelně inteligentní - a svým způsobem také jistý střed mezi učením Strange a Norrella.

Nutno také zmínit, že třebaže se postavy občas mohou zdát nevýrazné v celém tom magickém příběhu, není to vždy přímo jejich chyba. Příběh je komplikovaný a autorka se často uchyluje k poznámkám pod čarou, aby čtenáři objasnila různé vedlejší příběhy, uvedla jako zdroje různých citací potřebné knihy magie či citovala dopisy postav, na které již v hlavní dějové linii nezbylo místo. Celý příběh je komplikovaný - přesně tak, jak mnohé fantasy knihy bývají. Svět svým principem může připomínat svět Harryho Pottera - znáte ho, znáte i některé zmíněné osobnosti jako lorda Wellingtona či básníka Byrona, ale zároveň je to něco nadpřirozeného, co by bez podrobnějšího vysvětlení mohlo působit zvláště a nepřirozeně. A tak vás autorka zahrne výčtem historických knih, postav, pověstí a skutečných událostí. Díky tomu náhle začnete mít pocit, že vám dějepisář celou dobu lhal, že Anglie v Napoleonských válkách zvítězila i díky pomoci magie a celou anglickou historii formovali nejrůznější mágové. 

O to více tomu všemu pomáhá i samotná práce nakladatelství. Překlad má na svědomí Viktor Janiš (v poslední době velmi chválen za překlad knihy Kvítek karmínový a bílý), který i přímo za tento překlad obdržel cenu Nejlepšího překladatele fantasy a scifi za rok 2007. A překlad je to skutečně velmi kvalitní, přesně takový, který je jen a jen radost číst - nikde neskřípe, vše sedí a přímo působí popisovanou dobou. 
Nutno také zmínit, že samotná grafická úprava knihy mě velmi potěšila - není totiž krásná jen zevnitř, ale i zvenčí. Téměř tisíc stran v pevné vazbě s přebalem, jednoduchou, ale velmi pěknou vnitřní grafikou - jen škoda, že poznámky pod čarou byly tak malým písmem, v jedenáct večer na to člověk už skoro potřeboval lupu. 

Závěrem - přečtěte si to. Nevím, co více bych řekla, protože už dlouho jsem nebyla s knihou tak spokojená. Jedná se totiž o přesně můj šálek čaje - o skvělé fantasy, které má hlavu a patu, je plné podrobností a zajímavostí a stále dokáže člověka překvapit. Ale hlavně - potěšit. 
 Za poskytnutí knihy na recenzi děkuji Knihkupectví Dobrovský a Knihy OmegaKnihu Jonathan Strange a pan Norell zakoupíte v knihkupectvích Knihy Dobrovský

Četli jste příběh pana Strange a Norrella? Případně viděli seriál? Budu velmi ráda za jakýkoliv komentář a názor! :)

6 komentářů:

  1. Po této knize jsem pokukovala už když u nás vyšla poprvé, ale nikdy jsem se ke čtení neodhodlala - především kvůli délce (můj náklad knih z knihovny byl vždy už tak sotva unositelný) a pak také proto, že mě trochu odrazovala právě ta komplikovanost - měla jsem obavy, aby nebyl příběh až příliš přehlcený informacemi a aby mě čtení vůbec bavilo.

    Po přečtení Tvé recenze ale myslím, že dám knize ještě šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě dej! :) Osobně zastávám názor, že dlouhé knihy by neměly býti diskriminovány. (Zvláště pak ty dobré. :)) Mně to spíše díky tomu vážně bavilo - člověk si to lépe dopředstaví a lépe se do toho ponoří, třebaže přiznávám, že i tak mi trvalo poněkud dlouho to přečíst. :)

      Vymazat
  2. Já ji četla a musím říct, že právě díky té komplikovanosti a sáhodlouhým poznámkám pod čarou u mě kniha nezabodovala... Ale rozhodně je to magický a zajímavý příběh :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. :) A chápu to, já osobně jsem na ty poznámky asi trochu úchyl. :D

      Vymazat
  3. Nevěřila bych, že to kdy řeknu, ale možná se spíš podívám na seriál. Mám toho ted na čtení fakt hodně a tak nějak jsem se ocitla v už třetím měsícem trvající čtecí (i psací) krizi a zjistila jsem, že cokoli delší než 300 stránek se mi zdá naprosto nepřečtitelné. Ničím se nemůžu prokousat, takže si teď vybírám spíš lehčí knihy (s většinou dost jednoduchou zápletkou), aby se to četlo samo a abych i v době čtenářské krize aspoň něco přečetla :D

    Ale knížka zní naprosto fantasticky! Doba, do které je zasazená.. Magie.. Vypadá to, že by se mi mohla přesně strefit do vkusu. Takže asi přečtu pár dalších jednoduchých blbin, dokoukám seriálovou verzi Hry o trůny a pak uvidím, jestli se mi chce spíš do knížky nebo do seriálu. :)

    Nádherná recenze!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Seriál je taky super (tedy, ještě ho nemám zcela dokoukaný, ale je naprosto super :D) a třebaže tam není vše - jak by se to tam taky vešlo - tak to stále dává smysl a je to vážně dobře natočené. ^^ Doufám, že tvá čtecí krize brzy přejde. :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář. :)

 
 
Blogger Templates